poniedziałek, 15 września 2014

Awokado dla zdrowia i urody

Lubicie awokado? Ja uwielbiam. W każdej postaci. Jako pastę, zamiast masła, w sałatce czy po prostu samo. Jeśli tak jak ja jesteście fankami tego cudownego owocu, to macie szczęście. Nie dość, że pyszny, to jeszcze bardzo zdrowy. 


Niestety, jest to chyba najkaloryczniejszy owoc jaki istnieje. A to przez zawartość tłuszczu. Średniej wielkości awokado (ok. 270 g) ma go aż około 40 g co daje nam około 420 kcal czyli około 160 kcal na 100 g. Taki banan np. w 100 g ma 95 kcal.

Ale, ale... Tłuszcz zawarty w awokado to nic innego jak nienasycone kwasy tłuszczowe, które skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu. Poza tym dzięki ich obecności organizm lepiej przyswaja cenne składniki z innych produktów, np antyrakowego likopenu z pomidorów. Oczywiście należy owe produkty spożywać razem, np w sałatce.

Awokado zawiera też bardzo dużo regulującego ciśnienie krwi potasu i silnych przeciwutleniaczy ( wit. C, E i A), które podobnie jak likopen, mają działanie przeciwnowotworowe. Jest też źródłem witamin z grupy B, między innymi niezwykle ważnego w ciąży kwasu foliowego.

Zawiera też luteinę, która chroni oczy przed uszkodzeniami prowadzącymi do osłabienia wzroku czy zaćmy. 

Awokado, dzięki wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika, pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi. Ma też pozytywny wpływ na trawienie ponieważ składniki odżywcze i enzymy w nim zawarte zmniejszają stany zapalne w żołądku.

No po prostu samo zdrowie. Ale to nie wszystko. Awokado ma też cudowny wpływ na naszą urodę. Pozyskiwany z niego olej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, proteiny, sole mineralne, skwalen, fitosterole i witaminy A, B, E, H, PP, F

Olej ten wnika w głębokie warstwy skóry dzięki czemu doskonale nawilża i odżywia. Działa też przeciwzmarszczkowo. Przeznaczony jest głównie dla skóry suchej, wrażliwej, dojrzałej i starzejącej się. Ale spokojnie mogą go też używać posiadaczki innych cer, ponieważ działa też przeciwalergicznie, dzięki chlorofilowi łagodzi wszelkie podrażnienia. Wykazuje też właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Ze względu na bardzo dużą zawartość witamin i mikroelementów przyda się każdej skórze, bez względu na rodzaj, kondycję czy wiek.

Wcierany w skórę głowy odżywia i wzmacnia cebulki włosowe, wspomaga więc walkę z wypadającymi włosami.

A jeżeli nie jesteście fankami mazania się olejami to polecam wykorzystać miąższ owocu. Można z niego zrobić np maseczkę na twarz czy włosy. Tutaj wszystko zależy już od kreatywności.

Ja najczęściej awokado po prostu zjadam. Ostatnio raczę się często kanapeczką z chleba żytniego posmarowanego awokado. Na to biały ser, pomidor i natka pietruszki. Pycha :) Nie kupowałam jeszcze do pielęgnacji oleju z awokado, ale zdarza mi się robić różne maseczki z miąższu owocu. Polecam wypróbować.


25 komentarzy:

  1. Też uwielbiam awokado ale jeść :) Robię z niego pastę z jajkiem, cebulką albo szczypiorkiem i do tego troszkę twarożku, sól i pieprz, pyychota :) Próbowałam go jeść tak żeby tylko pokroić i położyć na kanapkę ale niestety nie smakowało mi w ogóle, ale wszelkie rodzaju pasty są przepyszne z awokado :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam awokado, ale kusi mnie dodawanie go do kanapek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja kocham pastę z awokado, z swego czasu można było ją kupić w biedronce ale teraz jej nie widzę :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Awokado lubię jeść, natomiast w pielęgnacji dotychczas wykorzystywałam olej z awokado ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię, np. w formie pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja od dawna planuję zakup olejku awokado, głownie chcę go używać na włosy, ale kto wie, może i na twarzy się sprawdzi :) A samo awokado lubię jeść, a czasami robię sobie z nim koktajl :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja chciałabym kiedyś spróbować awokado! Tak do jedzenia, bo nigdy sobie nie kupiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest bardzo zdrowe, ale jakoś rzadko po nie sięgam.

    OdpowiedzUsuń
  9. czasami mam takie fazy że jem avocado codziennie, czasami robię koktajl z bananem avocado i innymi owocami, smaczne i zdrowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mimo, że staram się nie przesadzać, to jednak też czasami mam takie fazy, że zajadam się nim codziennie :D

      Usuń
  10. bardzo lubie i popieram wnioski :)
    zapraszamy w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Może to dziwne, ale jakoś nigdy nie jadłam awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tylko raz spróbowałam awokado i nigdy więcej nie spróbuję !

    OdpowiedzUsuń
  13. niestety solo to nie lubię, ale w sałatkach owszem...
    a najchętniej używam właśnie jako masek do twarzy czy włosów:)

    :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jeszcze nigdy nie próbowałam;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię - jeść i wykorzystywać w kosmetycznych rewolucjach :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Aż narobiłaś mi na nie ochoty, a w domu tylko jabłka i winogrono.. ehhh Muszę męża na zakupy wysłać ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham awokado i solo i w duecie z innymi dodatkami, to samo zdrowie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam awokado, zjadamy z Tżetem kilka tygodniowo :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Polecam również pestki z awokado - są mega zdrowe! Wystarczy odrobinę zetrzeć na tarce i dodawać do wszystkiego. Jest mocno gorzkie, więc trzeba uważać ale warto bo ma mnóstwo pozytywnych wartości!

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie jadłam nigdy awokado, a jestem bardzo ciekawa jego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  21. kocham pastę z awokado :) natomiast w pielegnacji jeszcze nigdy nie probowalam, ale zrobie to, gdy tylko bede miala okazje :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Czasem użyję avocado zamiast masła :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Próbowałam awokado dwa razy ale jakoś nie posmakowało mi :/

    OdpowiedzUsuń

Każdy pozostawiony komentarz to dla mnie motywacja do dalszej pracy.

Informuje jednak, że nie ma tu miejsca na autopromocję i obraźliwe treści. Komentarze typu "obserwujemy?" będą ignorowane. Jeżeli podoba ci się u mnie, to zaobserwuj a ja z pewnością będę wiedziała jak do Ciebie trafić.